Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Natuurbegraafplaats Alkmaar

Vooral in het zuiden van Nederland zijn natuurbegraafplaatsen steeds populairder aan het worden. Op een natuurbegraafplaats probeert men om het begraven zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de natuur. In het westen van Nederland is nog geen natuurbegraafplaats maar het lijkt een kwestie van tijd voor de eerste in gebruik genomen gaat worden in Almaar.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende plannen geweest om een natuurbegraafplaats te realiseren in Alkmaar. Het meest recente plan is die van natuurbegraafplaats Geestmerloo. Eind 2014 stemde een ruime meerderheid van de gemeenteraad in met de realisatie van deze natuurbegraafplaats. De natuurbegraafplaats komt, als de gemeente definitief ja zegt, te liggen ten noorden van Alkmaar tussen de wijk Daalmeer en recreatiegebied Geestmerambacht.

Als de natuurbegraafplaats is gerealiseerd is er ruimte voor iedereen. Het maakt niet uit welke cultuur of religie iemand aanhoudt. Op een natuurbegraafplaats worden geen kunstmatige grafmonumenten geplaatst. Als er al iets wordt geplaatst op het graf moet het iets zijn dat op een natuurlijke manier vergaat. Het is de bedoeling dat de overledenen op deze manier onderdeel worden van de natuur.

Op 1 augustus 2018 heeft de Raad van State groen licht gegeven voor de aanleg van natuurbegraafplaats Geestmerloo bij de Nauertogt in Koedijk.

Kijk voor meer informatie over de stand van zaken over de realisatie van de natuurbegraafplaats in Alkmaar op www.geestmerloo.nl