Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

Crematorium Alkmaar

Op dit moment moeten Alkmaarders voor een crematie gebruik maken van crematoria in Schagen, Driehuis, Hoorn of Heerhugowaard. Het lijkt er overigens op dat op termijn ook in Alkmaar gecremeerd zal worden want er zijn vergevorderde plannen om een crematorium te realiseren op de plek van voormalig Tuincentrum De Hoef in Alkmaar.

In het crematorium


Elke familie kan zelf invullen hoe de crematieplechtigheid zal verlopen. De meeste families houden de uitvaartplechtigheid in de aula van het crematorium waar de overledene wordt gecremeerd. Maar het komt ook voor dat nabestaanden er voor kiezen om de plechtigheid te houden op een hele andere locatie in Alkmaar. Na de uitvaart kan de familie er dan voor kiezen om met een paar mensen mee te gaan naar het crematorium om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist. Het kan ook zijn dat de familie bij de andere belangstellenden blijft en dat de uitvaartondernemer de overledene na de plechtigheid naar het crematorium brengt.

Wanneer de plechtigheid wordt gehouden in het crematorium worden de directe nabestaanden doorgaans eerst opgevangen in de familiekamer. Hier kan men in afwachting van de plechtigheid nog even rustig samen zijn en wat drinken. De andere belangstellenden nemen plaats in de aula waar de voorste rijen worden vrijgehouden voor de direct nabestaanden.

De kist met de overledene staat meestal midden voor in de aula. Meestal is de kist in het crematorium al gesloten, maar het kan ook zijn dat de familie wil dat de kist tijdens de plechtigheid open blijft zodat iedereen nog afscheid kan nemen van de overledene. De invulling van de plechtigheid verschilt per familie. Iedereen kan het afscheid naar eigen wens en smaak invullen

De crematie

Na de plechtigheid gaan de belangstellenden met de familie naar de koffiekamer (tenzij men er voor kiest om de condoleance te houden op een andere locatie). De kist met de overledene wordt dan overgebracht naar de ovenruimte. Bij de meeste crematoria is het mogelijk om met een paar mensen aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven.

Hoe de invoer in zijn werk gaat kan verschillen per crematorium. In sommige crematoria gaat dit helemaal automatisch met een speciale invoermachine. De oven is voor de crematie al voorverwarmd. Als de kist in de oven is geplaatst sluit de oven zich automatisch af en wordt de kist aan het zicht onttrokken. Het echte crematieproces start vanaf dat moment. Een crematie duurt doorgaans ongeveer vijf kwartier.

Crematieovens zijn in Nederland allemaal aangesloten op speciale filtersystemen. Deze filters zorgen er voor dat alle schadelijke stoffen worden opgevangen en er uiteindelijk niets anders dan wat warme lucht wordt uitgestoten. Dat is ook de reden dat er rond een crematorium geen enkele geur van rook waargenomen kan worden. Meer informatie over de techniek rond een crematie en informatie over temperaturen is te lezen op Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven.

De condoleance

Na de plechtigheid wordt meestal een condoleance gehouden. De familie kan helemaal zelf kiezen hoe de condoleance wordt ingevuld. Soms kiest men er voor om een uitgebreide catering te laten serveren, maar een kop koffie of thee kan ook al volstaan. Het is aan de nabestaanden om te bepalen of ze willen dat er tijdens de condoleance ook nog wat wordt gezegd. Soms gebruikt men deze gelegenheid om het glas te heffen en te toosten op het leven van de overledene.

De condoleance wordt vaak gehouden in het crematorium, maar het is ook mogelijk om ergens anders samen te komen. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance in Alkmaar.

Adressen crematorium Alkmaar

Yarden Crematorium Schagerkogge
Haringhuizerweg 3
1741 NC Schagen
Telefoon: 022 421 3409

Crematorium Waerdse Landen Heerhugowaard
Krusemanlaan 5
1701 VN Heerhugowaard
Telefoon: 040-262 49 00

Crematorium en Uitvaartcentrum Hoorn
Berkhouterweg 26
1624 NT Hoorn
Telefoon: (0229) 24 84 52

Begraafplaats & Crematorium Westerveld
Duin en Kruidbergerweg 2-6, 1985 HG Driehuis
Postbus 45, 1970 AA IJmuiden
Telefoon: 0255 - 51 48 43
Fax: 0255 - 53 00 76
E-mail: info@bc-westerveld.nl
Website: www.bc-westerveld.nl