Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

As verstrooien

Als families er voor kiezen om de as te verstrooien is het belangrijk om van te voren goed na te denken over de plek waar de as wordt verstrooid. Het is namelijk de laatste plek waar de resten van de overledene achter zullen blijven en het is niet mogelijk om de as later alsnog ergens anders heen te brengen. Er zijn in Nederland verschillende plekken waar de as verstrooid kan worden, dat kan op speciaal voor dit doel aangewezen plaatsen. Maar het kan natuurlijk ook op andere plekken dichtbij huis in Alkmaar.

Mag je as zomaar verstrooien?


In principe mag de familie helemaal zelf bepalen wat ze met de as van hun overleden dierbaren doen. Als ze deze willen verstrooien dan mag dat. Men moet wel toestemming hebben van de eigenaar van de grond waar men de as wil verstrooien. Dat wil dus zeggen dan iemand de as van zijn overleden dierbare zonder iemand om toestemming te vragen mag verstrooien in de eigen achtertuin. Wil iemand de as verstrooien in de tuin van de buurman dan moet eerst aan de buurman gevraagd worden om toestemming.

In Alkmaar zal het meestal gaan om grond van de gemeente Alkmaar. Als iemand de as wil verstooien in bijvoorbeeld een park in Alkmaar dan moet officieel eigenlijk eerst toestemming worden gevraagd aan de gemeente. Men kan daarvoor bellen met nummer 14 072.

Soms vragen mensen of ze een bekeuring krijgen als ze de as verstrooien op de grond van de gemeente zonder toestemming te vragen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet heel snel het geval zijn omdat de politie de familie dan op heterdaad moet betrappen. Als iemand ergens tussen de bosjes de as verstrooid is de kans klein dat ze een bekeuring krijgen. Dat wordt natuurlijk anders als iemand ad verstrooid op de kaasmarkt.

Strooiveld op begraafplaats

De meeste begraafplaatsen in Alkmaar beschikken over een speciaal verstrooiveld. Hier kan de familie de as, tegen betaling, verstrooien. Meestal is het ook mogelijk om naast het strooiveld een bordje te laten plaatsen met daarop de naam van de overledene. Daar zijn dan speciale monumenten geplaatst naast het strooiveld.

Neem voor informatie over de mogelijkheden en de tarieven contact op met de beheerder van de begraafplaats van keuze. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Alkmaar.

Strooiveld bij crematorium

Het is ook mogelijk de as te verstrooien op het strooiveld bij het crematorium. De familie kan aanwezig zijn bij het verstrooien maar men kan de as eventueel ook laten verstrooien door een medewerker van het crematorium. Het crematorium kan eventueel ook helpen om de as op een andere plek te laten verstrooien. Denk bijvoorbeeld aan een begraafplaats elders in het land of over zee.

Neem voor meer informatie en de tarieven contact op met het crematorium. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Crematorium in Alkmaar.

As verstrooien in zee

Mensen die iets met de zee hebben kunnen er voor kiezen om de as te laten verstrooien op zee. Er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden. De as kan uit een vliegtuig worden verstrooid of vanaf een boot. Het is ook mogelijk dat de familie mee vaart om de as zelf te verstrooien. Soms kiest de familie er voor om er een speciale plechtigheid van te maken en verblijft men een aantal uren op het schip. Er zijn bedrijven die ook complete catering leveren aan boord.