Welkom op Uitvaart-Alkmaar.nl

As bewaren

Als de familie de as wil bewaren dan zijn er verschillende mogelijkheden waar de as bewaard kan worden en waarin. Zo kan men de as bijvoorbeeld bewaren in een urn en die thuis bewaren of bijzetten in een columbarium op de begraafplaats of bij het crematorium. Men kan er ook voor kiezen om een deel van de as te verwerken in een assieraad.

Urnen


De meest gekozen asbestemming is de urn. Urnen zijn er in diverse soorten en maten en ze worden gemaakt van verschillende soorten materialen. Bij de keuze van een urn is het belangrijk om na te denken over de plaats waar de urn wordt bewaard. Als de urn buiten geplaatst wordt dan moet de urn weersbestendig zijn.

Van veel urnen zijn ook exact dezelfde, maar dan mini exemplaren verkrijgbaar. Dit maakt het mogelijk om de meeste as centraal te bewaren en in verschillende mini urnen een klein beetje te bewaren. Zo kan de as worden verdeeld over meerdere nabestaanden die dan allemaal iets van de as van hun dierbare thuis kunnen bewaren.

De tarieven die worden gevraagd voor urnen verschillen enorm. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf een paar tientjes, maar er zijn ook hele duren urnen. Om een indruk te krijgen van wat voor soorten urnen er allemaal zijn kan het beste gekeken worden op www.urnenwinkel.nl. Hier is een grote collectie urnen te zien.

Assieraden

Het is mogelijk om een beetje as van de overledene te verwerken in een assieraad. Dit kan bijvoorbeeld in een horloge, oorbel, ketting, armband etc. In het assieraad zit een kleine holle ruimte waar de as in kan. Meestal is deze ruimte afsluitbaar met een schroefje. Dat is handig want als men dan later toch een andere asbestemming wil kan de as er uit gehaald worden. Andere mensen kunnen een assieraad niet onderscheiden van een gewoon sieraad. Op www.urnenwinkel.nl is een collectie met verschillende soorten assieraden te zien om een indruk te krijgen van wat er allemaal mogelijk is.

Speciale askunstwerken

Er zijn verschillende kunstenaars in Alkmaar en omgeving die speciale askunstwerken maken. Dit gaat vaak om unieke kunstwerken die ontworpen worden in overleg met de nabestaanden. Als mensen een askunstwerk kopen is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar het monument geplaatst gaat worden. Als dat buiten is dan is het verstandig om het monument dusdanig te plaatsen dat het niet eenvoudig gestolen kan worden.

Asbestemming op begraafplaats

De meeste begraafplaatsen in Alkmaar bieden diverse asbestemmingen aan. Zo kan de as er worden bewaard in een urnenmuur of worden bijgezet in een urnengraf. Als de nabestaanden al beschikken over een graf op de begraafplaats is het ook mogelijk om de urn bij te zetten in het bestaande graf. Het komt ook voor dat families de urn boven op het graf plaatsen. Meestal kiezen ze er voor om de urn dan vast te laten maken aan het monument omdat de urn anders mogelijk door het weer om kan waaien.

Informeer bij de beheerder van de begraafplaats van keuze naar de mogelijkheden en de kosten. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Alkmaar.

Asbestemming bij crematorium

Het is mogelijk om de as te bewaren bij het crematorium. De meeste crematoria beschikken over een urnenmuur of columbarium waar de as bijgezet kan worden. De plaats waar de urn komt te staan kan worden gehuurd voor een bepaalde periode. Sommige crematoria beschikken ook over mogelijkheden om de as te begraven in een speciaal urnengraf bij het crematorium.

Informeer bij het crematorium naar de mogelijkheden op het gebied van asbestemming. Kijk voor de contactgegevens in het hoofdstuk Crematorium Alkmaar.